Informatie deelnemers Skate4AIR Classic

Schaats jij mee met de Skate4AIR Classic 2019? Je kunt kiezen tussen de volgende afstanden: 100, 150 of 200 kilometer. Wij wensen je veel succes bij de voorbereiding en de tocht zelf en zullen je, waar nodig, zoveel mogelijk ondersteunen. Zet ‘m op! 

 

Wat kost het? 

De kosten voor inschrijving zijn op dit moment nog niet bekend. We kunnen wel aangeven dat het maximaal € 600 kost. Dit is inclusief hotelkosten, inschrijving voor de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW), lidmaatschap van de AEW, het Skate4AIR kledingpakket (exclusief verplicht gestelde helm) en deelname aan drie schaatsclinics die in november, december en januari worden georganiseerd. De exacte bedragen, data en overige informatie maken we zo snel mogelijk bekend.

Deelnemers die al lid zijn van de AEW, zelf een hotel boeken of al een Skate4AIR kledingpakket hebben, betalen minder inschrijfkosten. Naast de inschrijfkosten zamelen alle deelnemers minimaal € 750,- in. Dit bedrag gaat rechtstreeks naar de NCFS.

 

Wat kun je verwachten in de voorbereidingsfase? 

De voorpret begint al in Nederland. Speciaal voor de deelnemers organiseert Skate4AIR drie schaatsclinics. Tijdens de clinics kan je alvast kennismaken met de andere deelnemers en krijg je les van professionele schaatsinstructeurs van Duosport en Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage. Zodra de data van de clinics bekend is, laten we dat weten. 

Meedoen met CF

Heb je zelf CF en wil je meedoen met Skate4AIR? Dat kan natuurlijk! We willen hier graag van op de hoogte zijn, zodat we, indien nodig, tijdens het evenement op de Weissensee medische ondersteuning kunnen bieden. Neem contact op met Johanna voor meer informatie. Is 100 kilometer te veel voor je? Dan mag je uiteraard ook een kortere afstand kiezen of gewoon zien hoever je komt.

 

De reis naar de Weissensee 

Wil je praktische informatie over reismogelijkheden van en naar de Weissensee? Bekijk de tips van de AEW. Skate4AIR-deelnemers kunnen onderling natuurlijk ook afspreken om samen te rijden. Als je graag met iemand mee wilt rijden of je hebt plek over in de auto, kun je dat ofwel op een clinic regelen ofwel je stuurt ons een mail en dan brengen wij je in contact.

 

Dagindeling in Oostenrijk

Aankomstdag

Op de aankomstdag reist iedereen op eigen gelegenheid naar de Weissensee in Oostenrijk, waar het evenement plaatsvindt. De Weissensee is een schitterend bergmeer in Karinthië, op een hoogte van 960 meter boven de zeespiegel. We verblijven in verschillende hotels. De inschrijving is op basis van 3 hotelnachten. Je mag uiteraard eerder richting Weissensee gaan of langer blijven, maar dit is voor eigen kosten. Heb je hierin interesse? Laat het de organisatie weten, dan kun je de extra overnachtingen boeken voor het gunstige Skate4AIR-tarief. Het is ook mogelijk om je eigen accommodatie te boeken.

 

Voorbereidingsdag

De voorbereidingsdag gebruiken we voor het verkennen van het ijs, het ophalen van het startbewijs en natuurlijk het maken van een groepsfoto! Verder is ‘s middags de rijdersbijeenkomst in de grote tent van de AEW. 's Avonds eten we gezamenlijk. Je krijgt van de organisatie dan ook de laatste praktische tips.

 

Dag van de tocht

De start is om 7.00 uur. Er staat een grote Skate4AIR tent langs het parcours, waar vrijwilligers je de hele dag van eten, drinken en een mentale oppepper voorzien. 

 

Day after

De dag na de tocht is er een ontbijt en daarna gaat iedereen weer zijn eigen kant op.  
 

Hoe bereid je je voor? 

Training

Het is essentieel dat je goed getraind aan de start verschijnt. In de voorbereiding is het natuurlijk van belang om veel schaatskilometers te maken, maar fietsen, hardlopen en roeien zijn ook goede duursporten om je sterker te maken. Op de site van de AEW staan veel tips en trainingsschema’s.

 

Veiligheid

Schaatsen op natuurijs kan gevaarlijk zijn. Bij een val maak je kans op kneuzingen, breuken of snij- en schaafwonden. Daarom wil Skate4AIR dat je goed beschermd het ijs op gaat. Onder andere door het dragen van een helm. Skate4AIR stelt het dragen van een helm verplicht. Daarnaast raden we je aan om knie-, pols-, heup- en elleboogbeschermers te dragen. We adviseren je ook om een sportmedische keuring te ondergaan. Je kunt hiervoor onder meer terecht bij een Sport Medisch Adviescentrum (SMA) in jouw buurt.

 

Kleding

Naast de vereiste training, is het ook belangrijk om je zodanig te kleden, dat je de kou kunt trotseren. Van Skate4AIR krijg je een goed schaatspak, jasje, buff en muts. Voor de overige schaatskleding dien je zelf te zorgen, zoals: een helm (verplicht), een goede sport-/sneeuwbril en (thermo)onderkleding. Onderaan deze pagina vind je een checklist met alles wat je nodig hebt.

 
 

Downloads:

Kleding checklist
Deelnemersvoorwaarden Classic 2019