Hier schaatsen we voor

Een medicijn voor iedereen met taaislijmziekte

Taaislijmziekte (cystic fibrosis) is lastig aan te pakken. Dat komt doordat er veel verschillende mutaties zijn, die ieder een eigen medicijn nodig hebben.Gelukkig is een medicijn voor iedereen met taaislijmziekte binnen handbereik. Mede dankzij het HIT CF onderzoek, waar Skate4AIR een belangrijke financiële bijdrage aan heeft geleverd.

Dit jaar (2019) schaatsen we voor de voortzetting van dit onderzoek: HIT CF 2.0. Hierbij wordt van elke mutatie een ‘moleculaire streepjescode’ gemaakt. Zo wordt onderzocht wat elk (kandidaat)geneesmiddel doet met die streepjescode. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de volgende generatie geneesmiddelen en het voorkomen van bijwerkingen.

Meer informatie over HIT CF 2.0 lees je hier. De resultaten van het eerste onderzoek lees je hier.

 

 

 

 

Wat we hebben bereikt

 

 

Over taaislijmziekte

Taaislijmziekte is een erfelijke ziekte waar je mee wordt geboren. In Nederland zijn er ongeveer 1550 mensen met taaislijmziekte. De ziekte is niet te genezen, maar door onderzoek zijn er medicijnen die de oorzaak van taaislijmziekte aanpakken en is de behandeling verbeterd. Hierdoor worden mensen met taaislijmziekte gemiddeld steeds ouder. Meer over taaislijmziekte vind je op de website van de NCFS.

 

 

 

 

 

Downloads:

Wat we hebben bereikt