Normal f3f53441116b4fb33e8198c26a7a7429d3c8e78b

Naar Zweden met CF voor CF

Jill Oosterbaan

( Ik doe mee met de Daylight Challenge )

Raised

1.100
110% reached of my target amount € 1.000
Closed You can't donate anymore

Het is officieel: ik ben deelnemer van Skate4Air!!

Ik ga in Zweden van zonsopgang tot zonsondergang schaatsen om aandacht te vragen voor CF en om geld op te halen voor onderzoek naar CF.

Helaas heb ik zelf CF. Dit beïnvloed mij dagelijks. 4 jaar geleden heb ik een levertransplantatie gehad, sindsdien ben ik gelukkig een stuk stabieler. Daarom wil ik deze uitdaging aangaan. Voor mijzelf en voor andere CFers. Omdat ik wil dat we niet tientallen pillen hoeven te slikken om in leven te blijven. Omdat ik wil dat er geen transplantaties nodig zijn. Omdat ik wil dat we kinderen kunnen krijgen. Omdat we niet constant naar het ziekenhuis willen voor de zoveelste kwaal. Omdat ik wil dat we allemaal oud kunnen worden. Dat we gewoon een normaal leven kunnen lijden.
Dat is eigenlijk alles wat we willen. Gewoon een normaal leven. Dat is toch niet te veel gevraagd? Voor nu nog wel. Maar met jullie hulp kan er onderzoek gedaan worden. Zodat het hopelijk in de toekomst wél mogelijk is voor mensen met CF om een normaal leven te lijden.

Wat over CF:

Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte) is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. Ieder mens heeft kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden. Dit slijm voert afvalstoffen af, zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën. Daarnaast transporteert het verteringsstoffen van de alvleesklier naar de dunne darm. Bij mensen met CF is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren. Uiteindelijk is dit fataal. De gemiddelde levensverwachting is 40 jaar.

Available activities:

  • Ik doe mee met de Daylight Challenge (26/90 Available)
  • Vrijwilliger bij de Classic en Daylight Challenge