Normal 23a106556e41fe3d3d6214edd65fac2996e8a736

Ik schaats tot het niet meer nodig is!

Annelies Oudeman

( 200 km )

Raised

1.875
125% reached of my target amount €1.500
Closed You can't donate anymore

10 jaar Skate4air. Dat brengt mij terug, niet naar de laatste keer in 2019, maar naar de eerste keer skate4air in 2011. Vanaf het moment dat Martijn wist dat de Alternatieve Elfstedentocht gereden werd voor taaislijmziekte (cf), wilde hij meedoen. Hij was een paar jaar getransplanteerd, voelde zich sterk en gezond en was dol op schaatsen. Jaren daarvoor had hij door taaislijmziekte zijn schaatsen in een hoek gesmeten omdat hij niet meer de energie had om een tocht te rijden. En nu kon het wel.

Een paar dagen voor de tocht reden we samen met ons zoontje naar Oostenrijk. Onderweg nog via de apotheek omdat Martijn een kuurtje nodig had. Een gezond mens zou besluiten niet te gaan schaatsen met een virus, maar een cf’er gaat ook met een kuurtje het ijs op. D-day was een aaneenschakeling van grensverleggingen. Nog nooit had Martijn zo lang op het ijs gestaan. Zo veel pijn gehad aan zijn knieën. Zo veel kilometers geschaatst. Terwijl hij zijn rondes reed, speelde onze zoon in de zon op het ijs.

Na elke ronde dacht ik toch echt dat het genoeg was geweest en dat hij wel zou stoppen. Na 100 kilometer, toch echt een record voor Martijn. Wilde hij wel even het ijs af, maar alleen om in de AEW tent pasta te eten. Ook na 125 kilometer, stond ik weer aan de finish met een medaille en champagne, en weer reed hij door.

Pas na 150 kilometer vond Martijn het genoeg. Een enorm record voor hemzelf en een enorme opsteker voor alle mensen met taaislijmziekte. De after party twee dagen later (en een week lang) in het UMC Utrecht, ook dat mocht de pret niet deren. Een traditie was geboren.

Een jaar later reed hij zijn eerste Elfstedentocht uit. En nu zijn we 10 jaar verder. In de tussenliggende jaren hebben vele mensen met CF de tocht der tochten gereden,  de ene 50 kilometer de andere de volledige 200. Ieder van hen heeft zijn grenzen verlegd. Dat is wat CF’ers doen. Elke dag. En op D-day nog een beetje extra.

En daarom doen wij dat ook. Al 10 jaar lang en zo lang als nodig is.

 

 

Ik zet me samen met Skate4AIR in om geld op te halen voor onderzoek naar medicijnen, waarmee we mensen met taaislijmziekte een normaal leven kunnen geven. Over 10 jaar is taaislijmziekte veranderd van een dodelijke ziekte naar een chronische ziekte. Maar we zijn er nog niet en daarom zet ik me in voor Skate4AIR. Samen schaatsen tot het niet meer nodig is!

Available activities:

  • 200 km
  • 175 km
  • 150 km
  • 100 km
  • 50 km (only for CF patients)
  • Ik help als vrijwilliger